Rotterdam wil speeltuinen met meer avontuur in de wijken

8 October 2021, 11:18 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Pixabay

Het programma Ravottuh van Stichting Buurtlab is onderwerp van onderzoek geweest naar het effect van avontuurlijk spelen van kinderen. Conclusie: speeltuinen zijn voor de gebruikers vaak 'te veilig' ingericht en daardoor te saai. En nu wil Rotterdam daar iets aan gaan doen.

Kinderen gaan daarom vaak zelf actief op zoek naar risico’s. Ravottuh wil het avontuurlijk spelen bij kinderen, met name in de stad, bevorderen. ''Het is gebaseerd op het spelen uit vervlogen tijden, waar je zelf je spel kon maken, hutten kon bouwen, af en toe een beetje fikkie kon stoken en verder lekker kon ravotten'', vertelt Edward Boele, directeur van Buurtlab. Bekijk onderstaande video over Ravottuh.

De Rotterdammer is blij met het onderzoek en vooral naar de resultaten, want het spel dat hij de kinderen biedt levert het nodige op. Door risicovol spel bij kinderen te bemoedigen stimuleer je hun fysieke, cognitieve, emotionele en motorische ontwikkeling. Het stelt kinderen in staat hun omgeving te ontdekken en ervaren en het is gewoon erg leuk, zo concludeerden de onderzoekers.

De boodschap van Kirsten Visser, projectleider van het onderzoek, is dan ook: geef kinderen de vrijheid een speelplek te ontdekken, en heb vertrouwen dat ze deze verantwoordelijkheid aankunnen. Uit het veldonderzoek kwam naar voren dat kinderen grote hoogtes, hoge snelheden en stoeien/wild spelen vooral erg leuk vinden. ''Een juiste inrichting van fysieke omgeving kan risicovol spelen uitlokken'', aldus Visser.

Edward Boele van Buurtlab betreurt dat kinderen om allerlei redenen steeds minder buitenspelen. Dat komt volgens hem door te veel schermtijd, maar ook dat er steeds minder uitdagende ruimtes in de stad zijn om buiten te spelen. ''Daarnaast hebben kinderen een steeds voller dagprogramma met trainingen en cursussen. Dat maakt het allemaal niet makkelijker om de vrije buitenruimte op te zoeken.''

De gemeente Rotterdam wil een gevarieerd aanbod aanbieden. Dat betekent in verschillende wijken, verschillende typen speelplekken. ''Door verder te kijken dan op een plek kunnen we ook meer avontuurlijke speelplekken in de wijken aanleggen'', zegt Nancy van Trigt, beheerder van de openbare speel- en sportplekken in Rotterdam. Een voorbeeld van die avontuurlijke speelplekken is de speelplek aan de Burgemeester Noletlaan en aan de Bovendijk. Van Trigt: ''Deze locaties proberen we zoveel mogelijk in de buurt van bestaande groenvakken aan te leggen. Samen met de groenbeheerders proberen we het groen zo veilig mogelijk te maken zodat de kinderen ook in het aangrenzende plantsoen/bosjes kunnen spelen.''